CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, October 20, 2013

nae gom ~

Assalamualaikum w.b.t

Ya Allah..terlalu lama tidak menyemak di blog sendiri..sekadar menjadi penonton bisu di blog orang lain..atau mungkin sibuk di online shopping..banyak benda yang patut diceritakan..tapi untuk post kali ini tajuk Nae Gom lebih mencuri minat dan sering di hati saya..

kewujudan Nae Gom ni officially baru kurang dari sebulan..tapi telah diperhatikan beberapa bulan sebelum..rasa lebih excited compared to ketika memiliki 

Mr. DiCa (2005)
Mr.Blackie (2007)
Mr. Blondal (2008) 
(telah lama mati terkubur)
Mr. i7 (2010)
Mr.Princess (2013)
memiliki kalian sangat banyak membantu saya dalam menyiapkan kerja-kerja semasa belajara dan kini bekerja..

kini memiliki Mr. Nae Gom (Alhamdulillah syukur ke hadrat Illahi) keadaannya amat berbeza..
there is 
ALWAYS SOMETHING
to celebrate, share and appreciate..


thank you so much for your willingness to spend your precious moment with me ~


unexpected : 'nae gom' is my teddy bear in hangul ~

Sunday, May 19, 2013

my birthday ~

alhamdulillah syukur saya berusia 27tahun mengikut kalendar masihi..tapi jika di kalendar hijrah lagi 2 bulan saya berusia 28tahun masihi..

thanks for coming even though there is no birthday wishes and gift!!really appreciate it.

he used to said that "i like you"..but he dont know that i like him a lot!!haha


[unexpected] : jangan buat pasai..haha

tengok, buat pasai sangat..tak pasai-pasai kena update dengan cerita tak best..haha


and just now, someone (like a sister to me) told me that you're really mad with me..

but you never show it..never scold me..worried i'll cry in front of you??

haha..but today is my birthday..so no need to cry..i'm really sorry..i'll promise to perform better..

this is my new resolution..thank you Mr.MU 

Thursday, May 2, 2013

pilih suami baik-baik

Pagi itu saya dibangkit awal dari biasa..Alhamdulillah Dia pilih saya..syukur..sempat saya menatap media massa mendengar tazkirah pagi..ustazah bercerita tentang cara memilih suami..berkebetulan dengan situasi saya yang masih mencari..ustazah menekankan kita perlu memilih, terdapat beberapa keadaan suami yang berada di pasaran..huhu

pakej utama

suami yang baik agamanya

hadis Rasulullah : apabila datang kepada kamu lelaki yang baik agamanya dan baik akhlaknya,terimalah lamarannya kerana takut berlaku fitnah di muka bumi akan berleluasa..

apabila dilihat dari luaran, lelaki itu berjubah,berkopiah..in syaa Allah dalamannya dia mesti menjaga solat, akidah dan dari family yang baik-baik. ini dapat dilihat dari cara perbualannya..

maka ini adalah calon yang terbaik..namum pakej ini sangat limited..kalau kereta, mereka umpama yang LE (limited edition) dan SE (special edition)

pakej biasa

suami ini dalam keadaan baik..kacak,berharta dan bekerjaya..

hadis Rasulullah : 3 perkara yang boleh membuat orang bahagia..rumah yang elok..kenderaan yang elok..dan isteri yang solehah

ini yang paling banyak dipasaran..sehinggakan kita perlu mengklasifikasikan mereka kepada beberapa bahagian..contohnya jika mereka kereta, kita perlu groupkan dari segi harga, c.c, design dan brand..huhu

pakej darurat

dek tuntutan kerja, kaum hawa lebih ramai memilih untuk hidup sendiri..atau mungkin meminta kawan-kawan atau ahli keluarga yang membuat keputusan bagi pihak dirinya..jadi persoalannya,macamana nak tahu pilihan orang lain itu sesuai dan baik untuk kita?

jawapannya simple, cuba untuk kenali peribadi dia, pandang dan kenali kawan-kawan dia (tahap agama seseorang bergantung kepada kawan mereka ; cara mudah dalam melihat keagamaannya) ada pepatah menyatakan " jika kita berkawan dengan penjual minyak wangi, kita akan terbau harumnya..tetapi jika kita berkawan dengan tukang besi, berkemungkinan baju kita akan terbakar dan kotor ".

selain itu juga, solat istikarah boleh dilakukan (takkan rugi sesiapa yang beristikarah dan takkan menyesal barag siapa yang bermusyawarah).. jadi, panjatlah doa kepada Allah..sesungguhnya Dia Maha Mendengar..

lain-lain pakej

pakej ini jarang ditemui, tetapi jika hal ini berlaku kepada kaum hawa, itu bermakna anda dalam proses diuji..sebaiknya, buat double check buku lama..mungkin kesilapan itu bermula dari kita..jangan cepat menunding jari kepada orang lain..

bagaimana jika suami yang baik+alim pada awalnya, tetapi berubah selepas beberapa tahun kahwin?jangan mudah menghukum orang..mungkin perubahan itu disebabkn kita (muhasabah diri). hal ini mungkin disebabkan faktor dunia yang melalaikan, nafsu diri, syaitan yang mengajak kepada keburukkan dan kawan-kawan yang macam syaitan..jadi, segalanya ditangan anda wahai kaum hawa..maka, bijaklah memilih..


[unexpected] : mood election..selamat memilih!!undi dengan bijak..undi untuk hak anda!!

Tuesday, April 30, 2013

that day ~

28 April lalu merupakan birthday salah seorang kawan (dia mengklasifikasikan saya sebagai sahabat)..seperti biasa sekadar ucapan hari lahir..tamat di situ

pagi ahad itu saya ke pejabat dengan hati sedikit riang dari biasa (mungkin faktor berbaju baru)..jam menunjukkan tepat 5 petang..saya tidak bergegas untuk pulang atas dasar tuntutan kerja..sepatutnya petang ini latihan berenang di Pusat Sukan, tetapi kerana beberapa task perlu disiapkan..maka, saya berkeputusan untuk tidak berlatihan renang..nak dijadikan cerita, siap segala kerja pada hari ahad, saya meringankan tangan dan mata menelaah muka buku..terlihat post bil kiddie funtime dimana kanak-kanak 2 tahun yang sangat pintar mengaji (jelas, terasa hina diri ini)..ada 1 comment yang mencuri mata hati saya..

ceritanya bermula disini, bila dah mata hati tercuri, teruslah tangan, hati dan mata ligat menelaah wall hamba Allah itu..setiap post dan gambar di wall saya baca..terdetik di hati jahil ini " rajinnya budak ni edit segala gambar dan tukar caption"..aktiviti saya masih diteruskan..kali ini melihat tuan punya badan.."oho, budak baru abis spm rupanya"..getus hati saya..patutla banyak masa..saya meringankan tangan menaip ke inbox beliau..memohon maaf atas keterlanjuran telah menelaah (stalked) muka buku beliau..

Alhamdulillah beliau hanya bersahaja..beliau merupakan seorang guru agama..SubhanAllah, patutlah..bagusnya hamba Allah ini..cekalnya hati dia dalam menyampaikan dakwah..seorang yang bernama guru tidak pernah lupa akan tanggungjawabnya kepada anak muridnya..nampak la effort dia mahu membantu dan membimbing umat islam ke jalan yang diredhai Allah..

saya menyambung aktiviti petang tadi dan membaca beberapa post beliau..terdapat post yang saya rasakan kurang sesuai..jadi dek kelantangan saya, saya menyatakan hasrat ketidak sesuaian perkataan yang digunakan itu..(wah..wah..wah..suka hati kau je kn??nak tegur orang agama!!)..tapi saya sudah memohon maaf kepada beliau..semoga beliau teruskan niat suci untuk berdakwah dan dikurniakan isteri yang solehah..amin..fi amaanillah..

salute pada anda, si anak muda berjiwa besar!!semoga islam terus cemerlang..

[unexpected] : mendambakan keluarga sakinah ~

Sunday, March 10, 2013

shower of tears ~




I could see it in your eyes, my swelling sad tears
It’s still filling up my heart and endlessly flowing down my cheeks
It’s so awfully sad, even my forced smile looks teary
My glistening eyes reflect my bleak image, it looks so pitiful
I keep going blank, tears clog up starting from my throat, it feels like tears will spill if you poke me
Because I know myself, I’m just a crying good-for-nothing who is in regret for not catching you
I lament, why couldn’t I have been a better person for you?
I blame myself, why did I only have to watch you leaving me?
I should have known in the end that your selfish heart wanted a different fluttering
Although I’m crying, I’m eating so I guess I still want to live
I could see it in your eyes, my swelling sad tears
It’s still filling up my heart and endlessly flowing down my cheeks
I want to smile as if nothing happened but the embracing memories hold onto me
Are these tears flowing down your eyes as well?
At first, it was drop by drop but it started to spill down for a while
Because I know that I have nothing at all, I lament because I can’t even be sad
I forcefully try to shake off your existence that still remains although my insides are burning up
I was a poor guy to the point where you had to coldly leave me
Even asking me to wait tires me out, words without promise
I have no confidence to tie you up anymore, I can’t give evasive excuses anymore
I couldn’t hide it anymore and just showed you my lacking image
I try to wash away my awfully good-for-nothing and dirty image with my tears
I could see it in your eyes, my swelling sad tears
It’s still filling up my heart and endlessly flowing down my cheeks
Let go of me, who is only shedding innocent tears
Let me go from someplace that isn’t your embrace
My heart hurts from being trapped in the memories of the past days and regret
I miserably turn off the lights and pull the blanket over my head
I bury my face in the pillow and take a shower, a shower of tears
I could see it in your eyes, my swelling sad tears
It’s still filling up my heart and endlessly flowing down my cheeks


[unexpected] : layan lagu camni lepas pergi kursus kawin ~

Sunday, February 3, 2013

First February ~

witty..happening..extrovert..nervous..awkward..rag..compliment..humble..inception..trine..expressive..clamour..tripper..mission..expert..explore..treater..specialist..designer..obliging..clumsy..transparent..obsequious..relish..




on Sayyidul Ayyam the Miracle Friday



[unexpected] : read it silently =)

Sunday, January 27, 2013

Heavy meals~

29 Dec hari tu kami maen masak-masak..pagi-pagi buat kueh keria..tghri tu masak ikan keli sambal dan sawi goreng..makan nasi berpinggan-pinggan..air pula nescafe kosong dan sunquick best..

Sehingga hari ni di tahun baru belum menyuap sebutir beras pon..alhamdulillah angka depan sudah bertukar..