CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, January 27, 2011

kedekut ~

"weh,bak cni sket makanan ko!"
"sorry ah beb, aku xnak kasi."
"pinjamkan aku pen jap."
"ala, pinjam org laen la.."


hmm..kedekut kah mereka??pada pandangan umum memang kedekut. tpi pada haknye, mereka tidak..itu harta milik mereka, maka mereka berkuasa 'veto' atas segala kepunyaan milik peribadi bukan??

bukan kedekut ini yang menjadi isu..TAPI, kedekut yang ingin dikongsi lebih teruk!!

situasi 1: di kedai makan mahupun di shopping mall
berjalan sambil melemparkan secebis senyuman manis..tp orang sekeliling sezarah kuman pon tak senyum..

dalam situasi ini, tidak salah untuk melemparkan senyuman kepada sesiapa sahaja kerana itu tandanya mesra..orang yang sentiasa senyum, hatinya sentiasa bahagia. sesetengah orang berpendapat, dengan banyak senyum dapat mengekalkan keremajaan!entah sejauh mana kebenarannya belum dapat dikenal pasti. 

situasi 2 : di mana-mana sekalipun (biasanya menjadi habit kaum Adam)

"hi"..pendek dan mesra bukan??tp dapat balasan tak??

biasanya mereka akan mendapat balasan meleset dari aku, unless klo aku knal ko and for sure aku akn borak ngan ko sampai ko akan rase nyesalnye mnegur aku..haha..tp, agak2 la kan nak hi2 pon..xsalah beramah mesra cmtu..tp, bila ia terlampau mesra, aku jadi segan (takut sbnrnye..hihi)..tp klo org aku xknal yang say "hi" aku sekadar anggukkn kepala shaja, tanda aku dngr "hi" die tu. itu lebih baek aku kira dari aku buat muke toye aku..hihi

situasi 3 : merata-rata tempat (sms juga dikira pakai)

"thanks tolong td." mulianya ayat terima kaseh itu..tapi knapa susah sangat nak ckap same-same??

ya Allah ini melampau..bila ko da tolong orang and orang tu rply blaik "thank you" @ "terima kaseh" tolong la dengan segala hormatnya untuk menjawab balik dengan ucapan " welcome" @ "sama-sama"..tak susah pon..simple gila kot..ko tak perlu bayar 1 sen pon klo ko cakap camtu kan??

Puan Along selalu pesan, if kite nk ucap "terima kaseh" kat orang yang tolong kite, make sure kite dengar die cakp "same-same" dulu baru kite berlalu dari situ..selagi die tak cakap sama-sama tu, ucaplah terima kaseh tu beberapa kali pon. sebab 1 mugkin die tak dengar mse 1st time kite ckap thanks tu, betul x??so xsalah if we repeat it again, and again..haha

moral value : budi bahasa budaya kita, bahasa jiwa bangsa.. =)

[unexpected] : hangin ngan Aslan Narnia sebab tak say "same2" je last nyte..

2 Critique(s):

kekunang

tak aci..dah tgengok NARNIA...sob sob...

BATRACHIA

haha..mne ade tgk lg..hihi

Post a Comment